OLIVER WOOD – ALWAYS SMILIN’

Artiest info
Website
facebook
Label: Honey Jar Records / Thirty Tigers

Misschien zegt de naam ‘Oliver Wood’ u niet meteen iets, maar als we er bij vermelden dat hij al sinds 2004 de frontman is van de roots- en Americana-muziek spelende formatie ‘The Wood Brothers’ gaat er misschien toch wel een lichtje branden in uw muzikale geheugenkamer. Samen met multi-instrumentalist Jano Rix en zijn basgitaar spelende broer Chris Wood nam Oliver Wood bij ‘The Wood Brothers’ sinds hun oprichting acht studioalbums op met “Kingdom In My Mind” begin 2020 als laatste realisatie. Hun songrepertoire varieert tussen uiteenlopende muziekgenres als folk, gospel, country, soul en Americana.

Oliver Wood verhuisde enkele jaren geleden vanuit New York naar Atlanta, Georgia en hij besloot er om een eerste soloplaat op te nemen met zijn langjarige vriend Chris Long, iemand waar hij nog mee samenspeelde in de bluesrockgroep ‘King Johnson’ uit Atlanta. Ook percussionist Jano Rix van ‘The Wood Brothers’ leverde met plezier zijn bijdrage af aan de opname van dit debuutalbum van Oliver Wood dat de titel “Always Smilin’” kreeg.

Andere bekende gastmuzikanten die aan dit album meewerkten zijn blueszangeres-gitariste Susan Tedeschi en drummer Tyler Greenwell van ‘Tedeschi Trucks Band’, gitarist-pianist Phil Cook van folkgroep ‘Hiss Golden Messenger’, toetsenist John Medeski van de band ‘Medeski Martin & Wood’, countryzanger en producer Phil Madeira en singer-songwriter Carsie Blanton uit New Orleans die op enkele tracks harmony vocals verzorgt. De artistieke hoes van het album “Always Smilin’” is trouwens een linoleumsnede op basis van een ontwerp van Rebecca Wood, de echtgenote van Oliver.

Over nu naar de vaak door Oliver Woods samen met zijn muzikale vrienden gecomponeerde songs en muziek op dit twaalf tracks tellende album dat in Nashville, Tennessee werd opgenomen. Afgetrapt wordt er met het bluesy nummer “Kindness” (zie 2e video) dat als eerste single uit deze plaat werd gelanceerd. Ook de song “Get The Blues” en het samen met Tyler Greenwell en bassist Ted Pecchio geschreven liedje “Came From Nothing” zijn beiden gebaseerd op de traditionele bluesmuziek. “Molasses”, “Soul Of This Town” (zie 1e lyrics video) en “Unbearable Heart” zijn dan weer rootsy bluesballads en het als eerste single uitgebrachte nummer “Fine Line” lijkt zomaar uit de wereld van de gospelmuziek afkomstig te zijn.

Oliver Wood brengt op deze plaat ook drie coverversies van stokoude songs: “The Battle Is Over (But The War Goes On)” is een bluesy protestliedje van Sonny Terry & Brownie McGhee uit het in 1973 uitgebrachte album “Sonny & Brownie”. Het nummer werd in 2006 ook nog gecoverd door ‘The Levon Helm Band’ voor hun plaat “The Midnight Ramble Music Sessions Volume 2”. De tweede coverversie is er één van het nummer “Climbing High Mountains (Trying To Get Home)”, een bijna 100 jaar oude song van blues- en ragtime-legende en gitarist Blind Willie McTell.

Ook de twaalfde song en bonustrack op dit album is een coverversie van het nummer “(Now Is A) Needed Time” dat de Amerikaanse countryblueszanger en songschrijver Lightnin’ Hopkins midden vorige eeuw opnam en bij haast elk optreden ook live speelde. De originele versie is nog terug te vinden op het verzamelalbum “Jake Head Boogie” dat in 1999 werd uitgebracht en dat nog steeds online verkrijgbaar is. De verstokte rootsmuziek- en blues-fans zullen hun hartje nog eens goed kunnen ophalen met dit eerste soloalbum “Always Smilin’” van Oliver Wood.

(valsam)